Български | English
 

Кои сме ние

Начало | Кои сме ние
принтирай

Асоциация „Солидарност“ работи в областта на психосоциалната рехабилитация на алкохолна зависимост (алкохолизъм), хазартна зависимост и зависимост към наркотици.
 
Основната дейност на Асоциация „Солидарност” е осъществяване на програма за рехабилитация и ресоциализация на зависими към алкохол, наркотици и хазарт. Програма „Солидарност“ е дневна терапевтична общност, създадена през 2003 г. и е с голям опит във възстановяването от хероинова и алкохолна зависимост.
 
Наркоманиите (зависимостта от наркотици), алкохолизмът (зависимостта от алкохол) и хазартната зависимост представляват разстройства на поведението, които възпрепятстват нормалното функциониране на индивида в обществото. Именно поради това възстановителната програма на „Солидарност“ се фокусира върху научаването и поведенческата промяна.
 
Нашата програма функционира като дневен център (отворена нерезидентна програма) – хората, които идват за рехабилитация при нас, остават в центъра между 9.00 и 17.00 ч. всеки работен ден. През това време те участват в различни ателиета, дискусионни и обучителни семинари, и терапевтични групи, споделяйки затрудненията, до които ги е довела употребата на наркотици и алкохол или проблемната игра на хазарт, търсейки алтернативи на зависимостта.

Програмата е свободна от наркотици, алкохол и насилие, тя предлага чиста, защитена среда, в която малка група от хора с еднакъв проблем се учат да си помагат взаимно, да се приемат такива, каквито са, да се разбират и говорят за своите нужди. Тук въпреки страховете, че няма да се справят, те получават от групата и екипа приемане, подкрепа, съдействие при решаване на житейски ситуации и обучение в социални умения.
 
Програмата за рехабилитация на зависимост към наркотици, алкохол и хазарт е доброволна – в нея се влиза по желание и всеки е свободен да напусне по собствено решение. Оптималната продължителност на възстановителния процес е 12 месеца. След него следват минимум 6 месеца ресоциализация.

Програмата е социално ориентирана – ние не поставяме високопрагови критерии за прием в нея.

Легитимност:

Програма „Солидарност“ е легитимна – тя е в съответствие със стандартите на Националната стратегия за борба с наркотиците и съвременния световен опит. Ние имаме Съгласие за осъществяване на програма за психосоциална рехабилитация от Националния център по наркомании, както и лиценз за социална работа от Министерството на труда и социалната политика.

Супервизия и мониторинг:

Нашата програма се супервизира от една от най-опитните и модерни програми – Тремполин-Белгия www.trempoline.be и от д-р Кимон Георгиев. Работата със семейства и близки се супервизира от г-н Румен Георгиев, системен фамилен терапевт и от г-жа Златка Михова (Нов Български университет). Националният център по наркомании осъществява мониторинг на нашите дейности, което гарантира спазването на насоките за стандарти за добра практика.

Членство:

„Солидарност“ е член на Европейската федерация на терапевтичните общности (EFTC), на Европейската фондация на информационните линии за наркотици (FESAT), на европейската мрежа за обучение на професионалисти European companionship in education, training by travel и на Националната пациентска организация (НПО). Носител е на приза на Фондация „Лале“ „Проект на годината“ за 2007 г.  
 
Структури на Асоциация „Солидарност“:
 
•    Информационно-консултативен център „Посланици на надеждата“, създаден през 2006 г. с проект, финансиран от Националния център по наркомании.
•    Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта, www.drugsinfo-bg.org, телефон за информация, консултация, подкрепа и насочване 0888 99 18 66. Проектът е финансиран по програма МАТРА на Министерството на външните работи на кралство Нидерландия за периода 2008-2010 г.
•    Програма за рехабилитация на зависими хора (лечение на наркомании, алкохолизъм и хазартна зависимост), създадена през 2003 г.
•    Програма за ресоциализация, създадена през 2004 г.
•    Служба за работа с родители и близки за зависими хора, създадена през 2004 г.
•    Нископрагов център Къща „Посока“, създаден през 2015 г.

 

 Органиграма на Асоциация "Солидарност"

Управителен съвет:

Валери Иванов, Председател на УС, юрист

Рууд Брюгеман, член на УС, мониторинг и супервизия, експерт по зависимости

Таня Герганова, член на УС, отговаря за работата с родители и близки, архитект

Елена Николова, член на УС, Изпълнителен директор на АРЗ „Солидарност”

 

 Отчет на дейността 2014 г.